Wednesday, February 4
Nasi Ayam*update resepi*
smlm ptg, my hubby sms....
ayat dia cm ni :.
hubby : Ayang, buat nasi ayam hari ni.
aku : ni permintaan ke pertanyaan?
hubby : 2 2lah..permintaan dan pertanyaan.ke dah ada resepi
lain?
aku : Bolh juga.dah lama tak buat nasi ayam.
hubby : ok.
ler, itu je..tak pernah2 lak dia buat permintaan kat aku.. so, inilah hasil aku...layan pictures jelah ek....resepi ni aku ikut ide aku je...asal jadi...n hubby kata sedap...( alah, kalau dia kata tak sedp pun, aku dah mask....hu hu hu )./.....
isk...resepi atas permintaan mummy dasy..eden tak tahu pe rasa pun...trylah yerk...
Bahan-bahan:-
* ayam - seberapa byk mana nak dimakan, tapi sediakn 2 patern, 1 utk dimakan dan satu utk dlm sup.( ada yg dipotong besar dan ada yg dipotong kecik2)
*daun sup
*kiub ayam + kiub ikan bilis - nak ganti ngn sup bunjut pun bolh
*sedikit lada sulah
*bwg merah, bwg putih - ikut byk mana nak masak sup
*sedikit halia
*beras - siti guna beras biasa je...alah, family jekan yg nak makan...
*sedikit marjerin
*sedikit perwarna kuning
*madu, kicap cair dan sos tiram - bahan utk perap
Cara-caranya:-
- bawang merah, bawang putih, halia dan lada sulah ditumbuk hancur.
-tumis bahan-bahan tadi dlm periuk....bila agak2 dah naik bau, masukkn air.ni untuk buat suplah...tapi lebihkan air, sebab, air dr sup ini, akan digunakan untuk masak nasi...so, agak2lah....masukkan juga kiub ayam dan kiub ikan bilis, serta daun sup.perasakan ngn garam...
-bila dah didih, masukkn ayam.....rebus sehingga ayam dah masak....
-kuarkan ayam yg dipotong besar ckt dan perap ngn sos tiram, madu dan kicap cair...ketepikan....
- basuh beras dan masukkan sup mengikut sukatan nasi....letakkn marjern dlm 2 sudu besar serta 1/2 sudu perwarna kuning....gaulkan sehingga sebati atau sehingga marjerin cair....masak....( nak ltk daun pandan pun ok)....
-lebih kuah sup tadi, bolh ditmabh ngn kentang atau lobak..itu citarasalah...
- ayam yg diperap ( dlm 1 jam ), bolhlah digoreng....dah siap....
-oh lupa..nak buat sambal dia, lada merah basah + lada hijau basah + garam + gula+sos tiram ckt...blnder semua dan panaskan dlm kuali,...agak2 dan didih bolhlah dihidang,.....
dah siap.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
hadoi..prut dh ler lapo..mkin lapo tngok ns aym siti..
ReplyDeletehernee>>>> silakna, silakan...jamulah selera mata...hik hik hik
ReplyDelete