Wednesday, September 2

NASI TOMATO

Wah...dah lama tak update blog ni...kali ni, ibu mia nak masukkn resepi yg hari isnin punyer....sbb, isnin tu tak keje sempena merdeka dan kebetulan, ibu mia ni dah "raya"....hik hik hik.....disebabkn, mr hubby masuk keje kul 4 ptg hari tu, so, ibu mia dah mula masak jam 12.30tghari...ish...dah mcm nak makan tengahari lak....he he he...so, layan gmbr dulu,......;






hmmm, nasinyer cm tak berwarna sgt...tapi, oklah tu rasanyer..mr hubby ckplah..(kalau dia ckp tak sedap, cnfirm inilah 1st time dan terakhir kalinyer ku buat nasi tomato ni)....tapi, mia makn laju je,..sedaplah tu kot....ha ha ha......

resepi nasi tomato:-

bahan-bahan :

2 pot kecil beras
air secukupnya
2 sudu susu cair
(erk, hr tu luper nak beli susu cair, aku tibai je susu pekat...he he he)
1 biji bawang besar (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (ditumbuk/dicincang)
2-3 cm halia muda (ditumbuk/dicincang)
sedikit garam
1 helai daun pandan
2 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1/3 cawan sos tomato
sedikit lada sulah
1 sudu mentega/minyak sapi
kismis - jika suka

Cara-cara :

  1. Cairkan mentega/minyak sapi di dlm kuali, tumis rempah, bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan sehingga wangi.
  2. Kemudian masukkan ke dlm beras yg sudah dituskan tadi. Masukkan air secukupnya.tapi kurangkan sikit dr sukatan biasa sbb nak masukkn susu cair nantikan...then,masukkan tomato, garam dan lada sulah.
  3. Apabila nasi dh nak hampir masak/kering, masukkan susu cair dan gaulkan rata2. Biarkan nasi sehingga masak.
  4. Taburkan kismis jika sudah masak.
* yg ayam masak merah tu, masak cm biasalah....acar timun tu pun, mcm biasa gak...eh..psssst, acar timun ni, mr hubby yg buat tau.....secukup rasa je....wah...mr hubby dah mula pandai masaklah....

8 comments:

  1. aduss...tahan..tahan...

    kak liza leh bukak kedai lah..hehhe jual kat bazar kompom laris...hehheh

    ReplyDelete
  2. su....mu salah org ker?>...hu hu hu

    ReplyDelete
  3. adehhh...cedapnye nasi tomato..lapo lak rase..heheh

    ReplyDelete
  4. buka salah org kak..salah tulis nama...hehhe....

    sorry kak siti...

    ReplyDelete
  5. mummy dasy>>>>sedap...menjilat jari..tapi, warna nasinye tak best lah....hik hik

    opie>>>lapo ek?...geram je tgok kalau gi bazar tu...nak beli, takut tak kene ngn tekak, buat jelah..

    sujaihah>>>tak pe, ku tahu niat mu...he he hehe

    ReplyDelete
  6. adehh..pagi2 tgk makanan..podeh perut den..

    hehe skang ni mmg malas la nk masak..makan je apa yang sempat..takde mood nak masak ke ape ke

    ReplyDelete
  7. genny da bomb>>>kih kih kih..mana tau leh jadi rujukan tuk buke posa...hik hik hik

    ReplyDelete

Copyright to BIJAK PILIH SUPLEMEN ANDA
Designed by UMIESUEstudio 2015