Pages - Menu

Wednesday, April 7

SOTO SUP TULANG




lupa pulak nak ltk resepi sup tulang ni...he he he...

bahan-bahan:-
* 1 kilo tulang - erk...aku rasa cm x smpai sekilo je asben aku beli...
* 1 biji lobak - belah ikut patern mana pun
* 2 biji tomato - belah 4
* 3 sudu perncah kurma ayam & daging ADABI
* 2 biji bawang besar - dikisar
* 3 biji bawang putih - dikisar
* 1 inci halia - dikisar
* adik beradik rempah - kayu manis, bunga lawang, cengkih
* sup bunjut ADABI
* 1 stok ikan bilis

BAHAN HIASAN:_
- kacang goreng
- smbal kicap
- daun sup/ daun bawang


Cara-caranyer:-
* rebus tulang dengan air secukupnya hingga daging di tepi2 tulang tu lmbut.
* Masukkn adik beradik rempah, sup bunjut dan stok ikan blis.
* masukkn bahan2 blender or tumbuk.
* Masukkn pulak lobak, kentang dan segala sayur mayur berserta perncah kurma tu.
* BIla dah didih, masukkn tomato, daun sup, daun bawang....
* Siap utk dimakan....nak makan dengan roti boleh, dengan nasi impit pun boleh...

p/s dari penaja : - jgn makan selalu tau sup tulang ni....



1 comment: