Pages - Menu

Monday, October 4

KETAM MASAK 3 RASA

Wah wah wah...semalam aku ngn hubby luper dunia..makan ketam 5 ekor abis dlm berkelip-kelip mata...peh...mmg dh lupeer adat makanlah...dok makan guna 2 2 tgn..ish ish...smpai terpercik2 smbal ketam tu kt baju...dah macam budak2 pulak....







sepit dia, keras giler...aku ngn asben siap kuarkn anak lesung batu..ha ha ha ha



mertua lalu blkg, mmg x perasan...kalau lalu depan, cnfirm perasan..hik hik



Menjilat2 jari kitaorng meratah...

beli kat smart JB, otw balik dr beraya....sekilo rm10....rasa mmg superb...manis giler.....jom..layan resepi......


BAHAN-BAHAN :-

* KETAM - of courselah

* LADA KERING - 20 biji

* BAWANG MERAH - 2 biji

* BAWANG PUTIH - 4 biji

* HALIA - 2 inci

* 2 SUDU SOS TOMATO

* 2 SUDU SOS CILI

* 2 SUDU SOS TIRAM

* TOMATO - potong dadu

* LOBAK - potong dadu

* NENAS - potong dadu

* BAWANG BESAR -potong dadu

* GARAM

* GULA


CARA-CARA:-

- lada kering, bawang merah, bawang putih dan halia diblender halus dan ditumis.
- bila dah masak dan kuar minyak, masukkan semua sos dan gula dan gaul hingga sebati.
- masukkan pulak lobak dan bawang merah, bila lobak dah lembut, masukkan nenas dan timun.
- last sekali masukkn ketam dan gaul hingga ketam masak.
- bolh di hias dengan daun bawang dan daun sup.


my small shop online : http://www.damiapitshop.com/


















3 comments:

  1. huhuhu lapo..ketam bangkang aeh tu, sedapnye ct..

    ReplyDelete
  2. Nak carik ketam gak laaa...tapi bukan akak masak tapi nak mintak mak mertua masakkan! Hahaaaa....menantu bertuah....

    ReplyDelete
  3. mummy dasy>>he he eh..sila serbu smart yg kedai kat hujung sekali..apek tua yg jual..kalau ketam idup, rm25 sekilo...

    yatie>>mmg bertuah sungguh menantu tu..hik hik...tp ketam kalau kene cara masaknyer, mmg sedap...

    ReplyDelete